Voorlopig streep door grotere kippenstal


DEN HAAG/WOENSDRECHT – De Raad van State heeft voorlopig een streep gezet door de uitbreiding van een legkippenhouderij aan de Weg naar Wouw in Huijbergen.

De hoogste bestuursrechtbank vindt dat deze gevoelige kwestie in een bodemprocedure door de Raad van State moet worden behandeld. Daarin zal een oordeel gegeven worden over de stikstofdepositiebank die door de provincie Noord-Brabant is opgericht.Het bedrijf aan de Weg naar Wouw mocht van de gemeente Woensdrecht uitbreiden ondanks dat het op op slechts enkele honderden meters afstand ligt van beschermde natuur.

Woensdrecht deed een greep uit de provinciale stikstofdepositiebank waarin veehouderijen die zijn gestopt hun stikstoftegoeden hebben ondergebracht. In de bank zitten veehouderijen uit allerlei delen van de provincie. Daarmee wilde Woensdrecht de uitbreiding van het kippenbedrijf in Huijbergen compenseren.

De Raad van State vraagt zich in een maandag bekend gemaakte voorlopige uitspraak af of er geen samenhang moet zijn tussen een veehouderij die uitbreidt in de buurt van een natuurgebied en een veehouderij die elders is gestopt.

Dit was het belangrijkste bezwaar van de milieuclubs Benegora en Namiro, die de bedrijfsuitbreiding vorige maand bij de Raad van State aanvochten. Zij vinden dat de betrokken bedrijven bij elkaar in de buurt moeten liggen om een geldig beroep te kunnen doen op de depositiebank.

De bedrijfsuitbreiding is door de Raad van State geschorst, in afwachting van de behandeling van de bodemzaak. Deze dient over enkele maanden in Den Haag.

Het pluimveebedrijf aan de Weg naar Wouw wil straks 95.000 leghennen huisvesten. Dat zijn er nu nog 81.000.

Bron: BN De Stem