Kippenboer geeft toe aan druk milieuclubs


DEN HAAG/HUIJBERGEN – De milieuverenigingen Benegora uit Bergen op Zoom en Namiro Hoogerheide uit Woensdrecht staan op het punt hun verzet tegen uitbreiding van een scharrelkippenbedrijf aan de Weg naar Wouw in Huijbergen op te geven.

Kippenhouder Van Hooijdonk heeft onder druk van de clubs zijn plannen aangepast, waardoor er minder ammoniak op natuurgebied de Brabantse Wal terecht komt.

Dit bleek gisteren bij de Raad van State in Den Haag waar de twee milieuclubs naar toe stapten tegen een bestemmingsplanwijziging. Daarin heeft de gemeente Woensdrecht aan Van Hooijdonk toestemming gegeven zijn kippenbedrijf uit te breiden met een vierde stal. Die is nodig, omdat er volgend jaar een verbod komt op legbatterijen, waardoor zijn kippen meer ruimte nodig hebben. Door de wijziging van het bestemmingsplan kan de boer het aantal leghennen uitbreiden tot 95.000 stuks. Die gaan in de vier stallen rondscharrelen en komen niet buiten. “Mensen denken dat scharrelkippen buiten rondlopen, maar dat is niet nodig voor het predikaat scharrelei”, zei Van Hooijdonk.

Door deze wijziging zou de kippenboer te veel ammoniak veroorzaakt hebben op de Brabantse Wal. Het besluit van de raad is dan ook rijp voor vernietiging, constateerde de RvS. Van Hooijdonk schreef de Raad vorige week echter pal voor de rechtszitting dat hij zijn plannen aanpast. Hij gaat in de stallen een systeem van mestbeluchting aanbrengen, waardoor het bedrijf na de uitbreiding minder ammoniak gaat uitstoten. Daar kunnen de milieuclubs zich wel in vinden.

De verenigingen willen nog wel van de RvS weten of de bedrijfsuitbreiding niet in strijd is met de Vogelrichtlijn.

Bron: BN De Stem