Bezwarencommissie Woensdrecht moet werk overdoen


HOOGERHEIDE – De Woensdrechtse bezwarencommissie moet het bezwaarschrift van pluimveehouder Wim van Hooijdonk uit Huijbergen alsnog inhoudelijk behandelen. De kippenboer wil namelijk de functie van de woning achter zijn bedrijf aan de Weg naar Wouw omzetten van burgerwoning naar bedrijfswoning.

Dat is nodig om uit te kunnen breiden. Met die extra ruimte kan Van Hooijdonk eindelijk omschakelen van een legbatterij naar een scharrelkippenhouderij. Legbatterijen zijn sinds vorig jaar verboden. Maar dat verzoek werd afgeschoten.

Het bezwaar dat Van Hooijdonk tegen dit besluit indiende, werd door de bezwarencommissie niet-ontvankelijk verklaard. De kippenhouder zou volgens haar ‘geen rechtstreeks bij het besluit betrokken belang’ hebben. De Woensdrechtse gemeenteraad reageerde fel op dit besluit. D66-fractievoorzitster Esther Slootweg nam hierbij het woord ‘broddelwerk’ in de mond.

Daarom is door wethouder Anton van der Wijst (CDA, ruimtelijke ordening) besloten de commissie nog eens naar de kwestie te laten kijken. “Want het was natuurlijk een vreemd advies, ‘niet-ontvankelijk’. Gesteld werd dat de man geen belang bij het besluit zou hebben, maar het is zo logisch als wat dat ie dat juist wél heeft.” Het Woensdrechtse college nam het advies van de commissie dan ook niet over.

Van der Wijst: “We zijn met de secretaris van de bezwarencommissie hierover in gesprek gegaan en toen is besloten nog eens naar de zaak te kijken.”

De wethouder legt daarnaast uit dat het advies van de commissie nooit ‘niet-ontvankelijk’ had mogen zijn. “Dat kan namelijk alleen als bezwaarmakers te laat aan de bel trekken en dat was hier absoluut niet het geval.”

Of de bezwarencommissie in dit dossier flink in de fout is gegaan, laat Van der Wijst in het midden. “Het is niet aan mij om daarover te oordelen”, blijft hij diplomatiek. Maar het is volgens hem nog nooit voorgekomen dat de bezwarencommissie zich na een oordeel nogmaals over een zaak moet buigen.

Voor Van Hooijdonk betekent dit dat hij nog langer moet wachten op het oordeel over zijn klacht, legt Van der Wijst uit. “De commissie gaat er alsnog mee aan de slag. Ik heb er bij hen op aangedrongen om hier haast mee te maken. Dan kan dit in de volgende opinieraad (die van 23 april, CH) weer behandeld worden.”

Bron: BN De Stem