Afknippen snavels pluimvee in 2018 verboden


DEN HAAG – Het afknippen van snavels bij kippen en kalkoenen in de pluimveehouderij wordt in 2018 verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat zondag bekend.

Met de maatregel komt Dijksma tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het dierenwelzijn van de 56 miljoen voornamelijk hennen en hanen in de pluimveehouderij te verbeteren. De snavels worden afgeknipt om te voorkomen dat de dieren elkaar verwonden.

Dijksma geeft in haar brief aan de Tweede Kamer aan dat het verbod er nu 3 jaar eerder komt dan gepland. Nog sneller kan niet, omdat de pluimveebedrijven eerst nog goede alternatieven moeten vinden om ,,bloedbaden in de stallen” te voorkomen. De bewindsvrouw denkt daarbij aan andere huisvesting en het fokken van socialere kippen. De bedrijven werken samen met Wageningen Universiteit aan preventieve maatregelen.

Dierenwelzijn
Dijksma: ,,We moeten het dierenwelzijn voor pluimvee vergroten, maar op een verantwoorde manier. Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan.”

Het verbod gaat gelden voor Nederland, maar de staatssecretaris gaat in Brussel pleiten voor een Europees verbod. Vanaf 2015 wordt het ook verboden om hanenkammen en een deel bij de achterste teen van bepaalde hanen te verwijderen.

Bron: BN De Stem